Hoe kun je het beste dakisolatie plaatsen?
In Nederland hebben veel huizen al een vorm van dakisolatie. Helaas zijn de huizen die voor 1992 gebouwd zijn niet of niet goed geïsoleerd. Toch is het verstandig om je te verdiepen in het isoleren van je dak en een beoordeling te doen van de huidige situatie. Een van de grootste voordelen is dat je minder stook verlies hebt in de koude wintermaanden. Warmte stijgt namelijk en via het dak verdamp je helaas een hoop van je stookkosten. Hoe beter je de isolatie van je dak maakt, hoe minder warmte je verliest.
Hoe gaat de werking van isolatie in zijn gang?
Het doel van isolatie is om ervoor te zorgen dat de lucht aan de ene zijde van een materiaal zich niet of in elk geval zo min mogelijk verwerkt met de andere zijde van het materiaal. Als je het hebt over dakisolatie dan wil je dat tijdens de periode dat je stookt de warmte zo veel mogelijk binnen houden, oftewel aan de binnenzijde van het dak. Aan de buitenzijde is het natuurlijk koud en vriest het. Je wilt er daarom alles aan doen dat jouw warmte van binnenuit niet onnodig de buitenlucht verwarmd waar je niets aan hebt.
Als je je dak gaat isoleren dan ga je materiaal gebruiken dat warmte (en kou) slecht geleid en dus niet onttrekt aan zijn omgeving. In het geval van dakisolatie gaat het dan om jouw kostbare energie die je huis verwarmd. Bekende materialen voor het gebruik van het isoleren van het dak zijn PU-materialen, zoals PIR en PUR. Dit type producten zijn gevuld met een bepaald soort gas dat warmte en kou slecht opneemt, waardoor er dus een isolerende werking ontstaat. Het is niet te voorkomen dat er geen warmteverlies optreedt, maar met de juiste isolatie kun je via het dak tot zo’n 20% besparen.
Hoe plaats je dakisolatie op een plat dak?
Er zijn twee manieren om een plat dak te isoleren. Je kunt het dak zowel van binnen als van binnenuit isoleren. Als we het hebben over het isoleren van een plat dak van binnenuit dan is dat vaak een tweede keuze. De eerste keuze is meestal het isoleren van buitenaf. Je isoleert dan het gehele dag en plaatst eigenlijk een omgekeerd dak. Als je de dakisolatie hebt geplaatst, dan werk je het dak verder af met bijvoorbeeld tegels en grind. Dit is de meest goedkope en snelle manier om een dak te isoleren.
Maar hoe werkt dakisolatie bij een schuin dak?
Niet iedereen heeft een plat dak, dus bij schuine daken zijn er ook twee mogelijkheden. Ook hier kun je van buitenaf het dak isoleren, maar dit is specialistisch werk. De isolatie moet namelijk tussen de dakpannen en het dakbeschot worden geplaatst. Als dit niet goed gebeurd kan er vochtoptrekking ontstaan en dat kan hoge kosten met zich mee brengen voor herstel. De andere methode is van binnenuit tussen de balken isolatiematerialen plaatsen, zoals glas- of steenwol of isolerende platen. Vervolgens kun je het van binnen mooi afwerken.