De populairste soorten stucwerk in Nederland

Iedere woning is ervan voorzien: stucwerk. Stucwerk werkt muren en plafonds netjes af en draagt bij aan de uitstraling van de woning. Het heeft invloed op de lichtinval en hoe groot je woning oogt. Het beschermt muren en plafonds en draagt tenslotte bij aan de isolatie van muren.

Er zijn ontzettend veel soorten stucwerk waar je uit kunt kiezen. In deze blog lees je welke soorten stucwerk in Nederland populair zijn en waarom!

  1. Glad stucwerk

Glad stucwerk is een van de meest populaire vormen van afwerking in Nederlandse huizen. Het biedt een strakke en moderne uitstraling die bijdraagt aan een ruimtelijk gevoel. Dit type stucwerk wordt vaak gebruikt in woonkamers en slaapkamers en is ideaal voor muren die later geschilderd of behangen zullen worden. Er wordt daarom onderscheid gemaakt tussen sausklaar stucwerk en behangklaar stucwerk. 

  1.  Spachtelputz 

Spachtelputz is een sierpleister met een korrelige structuur. Het is zeer duurzaam en kan een unieke textuur aan de muren geven. Dit type stucwerk is verkrijgbaar in verschillende korrelgroottes en kan in diverse kleuren worden gemengd. Het is ideaal voor gezinnen met kinderen vanwege zijn weerstand tegen stoten en krassen.

  1. Schuurwerk

Schuurwerk kenmerkt zich door een fijne zandstructuur en een glanzend effect dat wordt bereikt door het stucwerk in een draaiende beweging aan te brengen. Het is vooral populair in traditionele Nederlandse huizen en geeft een warme en natuurlijke uitstraling. Schuurwerk is vochtregulerend en daarom ook geschikt voor badkamers en keukens.

  1. Betonlook

Betonlook stucwerk is een recentere trend in Nederland. Het imiteert de look van beton en wordt vaak gebruikt in moderne, industriële interieurs. Dit type stucwerk is ideaal voor het creëren van een robuuste en minimalistische look in bijvoorbeeld woonkamers of keukens.

  1. Raapwerk

Raapwerk is een traditionele stuctechniek die vooral wordt gebruikt om onregelmatige oppervlakken glad te maken. Het is dikker dan ander stucwerk en is ideaal voor het recht maken van scheve muren of plafonds. Raapwerk dient vaak als onderlaag voor fijner stuc- of schilderwerk.

Deze variatie in soorten stucwerk biedt voor ieder wat wils, of het nu gaat om een modern appartement of een klassiek herenhuis. De keuze van het stucwerk hangt af van zowel de functionaliteit als persoonlijke smaak, en draagt bij aan de uitstraling van je woning.